Karaman gezi rehberi

Karaman’da gezilecek yerler: Gezi Rehberi

Türkiye'nin tahıl ambarı olan Orta Anadolu Havzası'nı keşfe çıktığımız Karaman’da; gezilecek yerler, konaklama yerleri ve şehir hakkında tüm ipuçlarını sizler için derledik…

service

Tarihte; Mevlana, Yunus Emre, Şeyh Edebali, Kazım Karabekir, Kemal Reis gibi pek çok değerli Türk ismin yetiştiği vilayet Karaman’da gezilecek yerler, konaklama yerleri, tarihi, festivalleri ve şehir hakkında ipuçlarını aktarmaya çalıştık. Tüm detaylarıyla Karaman gezi rehberi karşınızda…

KARAMAN HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Akdeniz bölgesinde yer alan Karaman ili, Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip altmış yedinci şehridir.

Konum: Karaman ilinin Kuzeyinde Konya, batısında Antalya, Güneyinde ise Mersin illeri bulunmaktadır.

Yüzölçümü: Yüzölçümü yaklaşık 9.163 km2’dir.

Nüfus: 2019 yılı TÜİK verilerine göre 253.279 nüfusa sahiptir.

İklim: yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı olan karasal iklim yapısına sahiptir. Karaman’ı turizm amaçlı seyahat edecekler için ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi önerilir.

Nesi meşhur: Türkiye’nin 58. büyük ili olan Karaman, koyunlarıyla meşhurdur.

Kısaca Tarihi: Karaman; Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar, Romalılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kent ismini Karamanoğulları Beyliği’nden almış olup belirli bir dönem başkentlik yapmıştır.

Bunları biliyor musunuz?

  • Karamanoğulları, Türkçeyi resmi dil kabul eden ilk beylik. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 1277 tarihli dil fermanı, her yıl Karaman’da 13 Mayıs’taki Dil Bayramı ile kutlanıyor.
  • Taşkale halılarında, santimetrekare başına ortalama 9 düğüm atılıyor ve üç kişi bir halıyı 20 gün ile bir ay arasında tamamlıyor.
  • Taşkale Belediyesi’nin girişimiyle yapılan bir araştırmaya göre, Atatürk Taşkaleli! Osmanlılar’ın iskan politikası gereği ataları Rumeli’ye yerleştiren Atatürk’ün baba tarafı Taşkale’den, anne tarafı ise Yeşildere’den.

KARAMAN’DA GEZİLECEK YERLER

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Orta Anadolu Havzası’nı keşfe çıktığımız Karaman rotası üzerinde; binlerce yıl önce yaşamış ilk tarım toplumlarından kalan höyükler, beylikler dönemine ait tarihi eserler, ilginç volkanik oluşumlar ve tarıma dayalı ekonominin yarattığı çetin bir yaşam biçimi, sizi bekliyor. İşte Karaman’da gezilip görülmesi gereken yerler…

Bin Bir Kilise

Karaman‘ın kuzeyindeki düzlüklerde yer alan Karadağ’ın, Hititler kadar Bizanslılar için de kutsal olduğunun en önemli göstergesi, dağın eteklerine dağılmış Binbirkilise adlı Bizans yerleşimi. Ilk kalıntı grubu, Madenşehir köyünde. Ancak asıl büyük eser grubu, üç -dört kilometre daha yukarıdaki Üç Kuyu köyünün Değle mahallesinde. Her iki köyde de evlerle kalıntıların iç içe geçmiş olması, bir yandan ziyaretçilerin ören yerini algılamasını zorlaştırırken, bir yandan da eşine az rastlanan manzaralar ortaya çıkarıyor.

Karaman gezi rehberi

Karaman Müzesi

1980’den bu yana, Hatuniye Medresesi‘nin yanındaki binasında hizmet veren müzedeki ilgi çekici kalıntılar arasında; Canhasan höyüğünden getirilmiş ve kalkolitik çağ yapısı zarif seramik kaplar, Roma devrine ait ebru desenli cam şişeler, zengin bir sikke koleksiyonu ve Manazan Mağaraları’nda ele geçen mumyalaşmış genç bir kadın bedeni bulunuyor.

Müzenin etnografik sergi salonundaki yörüklere ait giysi, çadır ve at süslemeleri, bir Taşkale halı örneği ve Ahilik sisteminde çırak- kalfa – usta ilişkilerindeki prensipler ile 79 mesleğin bağlı olduğu kuralları anlatan bir secere de ilgiye değer.

Karaman gezi rehberiKaraman Kalesi

Şehir merkezinde bulunan Karaman kalesi, 12. yüzyılda, Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiştir. Dış kale ve iç kale olmak üzere iki yapıdan oluşmuştur, ancak günümüze sadece iç kale gelebilmiştir. Karaman Kalesi, Türkiye’nin en gösterişli kalelerinden gösteriliyor.

Ermenek

Karaman’a 163 km uzaklıkta, Orta Toroslar’ın güney yamaçlarında kurulu bu tarihi kasaba, Orta Anadolu’nun bozkırlarından çok Toroslar’a ait. Yüzyıl başında, Konya ile Mersin arasında birkaç kez el değiştirmesi de bu yüzden…

Karaman'da gezilecek yerler

Suyu yüzeyde tutmayan jeolojik yapısı nedeniyle Ermenek, yeraltı gölleri ve mağaralar bakımından çok zengin. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük yeraltı nehirlerinden birini barındıran Maraspoli Mağarası, 1955’teki bir ekspedisyon ile Türkiye’de bilimsel mağara araştırmalarının da başladığı yer. Şehrin içme suyu hâlâ buradan sağlanıyor.

Yazımızın başında gördüğünüz vadi görseli, Ermenek çayının oluşturduğu Ermenek vadisine aittir. Ermenek’e gelmişken vadiyi ve müthiş doğasını gözlemlemenizi tavsiye ederiz.

Çatalhöyük

Orta Anadolu höyüklerinin en ünlüsü olan Çatalhöyük, 1960’lardan bu yana kazılmaya devam ediyor. James Mellaart’ın başkanlığında başlayan kazılar; Mezopotamya’da “Bereketli Hilal” olarak bilinen bölgenin dışında da ilk tarım toplumlarının eşzamanlı olarak ortaya çıktığını göstermesi bakımından önemli. MÖ 7. yy gibi erken bir dönemde, 10 bin nüfus barındıracak kadar büyük bir şehrin varlığı da arkeologlar açısından heyecan verici.

Karaman'da gezilecek yerler

Ereğli yönünden gelirken, Konya’ya 40 km kala Çumra ve Çatalhöyük tabelalarına rastlayacaksınız. En hareketli zamanını, kazıların sürdüğü yaz aylarında yaşayan Çatalhöyük, kışın da ziyarete açık. Günümüzde tümüyle toprak altında bulunan kentte, Ege ve Akdeniz sahillerindeki gibi anıtsal bir mimari görmeyi bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Kazıları yönlendiren lan Hodder’in en büyük hayali, ziyaretçilerin kenti tam olarak algılayabileceği farklı ve interaktif bir müze olsa da; şimdilik görebilecekleriniz, eserlerin kopyalarının sergilendiği bir ziyaretçi salonu ile gün ışığına çıkarılarak barınaklar içinde korumaya alınmış birkaç ev kesiti.

Taşkale Tahıl Ambarı

Taşkale tahıl ambarları, Taşkale içinde killi kireç taşından oluşan yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş 250’nin üzerinde ambardan oluşmaktadır. Ambarlar tek veya iki odalı olarak oyulmuştur. Kaya yüzeyindeki nişlere tutunarak çıkılmakta, zincirli makara sistemi ile tahıl ürünleri taşınmaktadır.

Karaman'da gezilecek yerler

Killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutma özelliği sonucu tahıl ürünlerinin uzun süre bozulmadan saklanabildiği ambarlar, bugünün modern buzdolaplarının işlevini görmektedir. Tahıl ambarlarında ürünler 30 yıl bozulmadan saklanabilmektedir.

KARAMAN’DA NE YENİR?

Karaman’da ne yenir diye merak edenler için: Tahıl ve et kullanılarak pişirilen yemeklerin yaygın olduğu Karaman lokantalarda bulabileceğiniz lezzetlerin başında; bamya çorbası, tirit, etli ekmek ve genellikle Ramazan’da çıkan tahinli ekmek geliyor. Artık sadece evlerde yapılan yemekler arasında ise meyve ve etle yapı- lan yahniler dikkat çekici.

Et, üzüm ve incirle hazırlanan ve piştikten sonra üzerine pekmez dökülen çirli; et, kayısı ve nohutla yapıldıktan sonra yine üzerine pekmez dökülen kayısılı; ayva, elma, nohut ve pirinçle hazırlanan boran, en iştah açıcı olanlar.

Hatuniye Medresesi (Karaman)

Karamanoğulları Beyliği döneminden günümüze gelmeyi başarmış en güzel yapılardan biri olan Hatuniye Medresesi, bazı yerel lezzetleri de tadabileceğiniz güzel bir restorana dönüştürülmüş. 1382’de medrese olarak yaptırılan binanın en dikkat çekici tarafı, bitki motifleriyle bezeli gösterişli taçkapısı. Miniatürk’te de küçük bir modeli sergilenen medresenin içinde, tek eyvanlı kapalı bir avlu sizi karşılıyor.

Karaman'da gezilecek yerlerAvlunun iki yanındaki sütunlu ve revaklı bölmelerde dizili üçer adet öğrenci hücresi, küçük arkadaş gruplarını ağırlayan yemek odalarına dönüşmüş. Öğrencilerin tevazuyu öğrenmesi için kapıların alçak yapılması yüzünden, odalara başınızı eğerek girebiliyorsunuz. Arabaşı çorbası, bamya çorbası, etli ekmek gibi yerel lezzetlerin yanı sıra, zengin bir kebap menüsü de bulabilirsiniz.

Karaman gezi rehberi

KARAMAN’DA NEREDE KALINIR?

Karaman’da kalacak yerler için iki önerimiz;

Bayrakçı Otel(Karaman)

Geçen kış hizmete açılan özel belgeli otel, konforlu ve son derece temiz bir konaklama seçeneği. 46 standart odası ve 6 suiti bulunan oteldeki tek pürüz, banyolarda henüz duşakabin ve saç kurutma makinesi bulunmaması. Suitlerde ise jakuzi mevcut. Otel restoranında, özel istek üzerine geleneksel Karaman yemekleri hazırlanabiliyor.

Nas Otel(Karaman)

14 yıldır kentin en işlek caddesi üzerinde faaliyet gösteren iki yıldızlı otelde, 36 standart oda ve sekiz suit bulunuyor. Odaların tamamında duşakabinli banyolar, minibar ve saç kurutma makinesi mevcut.

KARAMAN FESTİVALLERİ

  1. Başyayla Kiraz Festivali (Başyayla / 29 Haziran)
  2. Çiçek Hasat Etkinlikleri Kardelen Festivali (Sarıveliler / Haziran)
  3. Geleneksel Sarıveliler 6. Karacaoğlan ve Yayla Şenlikleri (Sarıveliler / Temmuz)
  4. Başak Festivali ve Sidemara Lahdi Tanıtım Günleri Etkinliği (Merkez / Haziran)
  5. Bolkar Boğazlayan Etkinliği (Merkez / 10 Haziran)
  6. Taşeli Kültür ve Sıla Festivali (Ermenek / Ağustos)
  7. Bulgurca ve Elma Festivali (Merkez / Eylül)
  8. Töresel Temeklerimizi, Geleneklerimizi Yaşatma Kültür ve Elma Şenliği (Merkez / 14 Eylül)
  9. Elma Festivali (Merkez / Ekim)
Tepki Ver | hayran1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!