Hatay'da ne yenir

Hatay’da birbirinden güzel 10 Lezzet! Hatay Mutfağı

Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Hatay şehri tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medeniyetler Şehri Hatay’ın en büyük ilçesi olan Antakya bu kültür zenginliğini mutfağına yansıtmayı başararak UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri olarak kabul edilmiştir.

service

‘Hatay’da ne yenir? Hatay yemekleri nelerdir? Antakya’nın meşhur yemekleri nelerdir? Hatay mutfağının yöresel tatlıları nelerdir?’ siz de merak ediyorsanız: Antakya’nın tadı damağınızda kalacak enfes yemeklerini sizler için derledik… Haydi buyurun Halil İbrahim sofrasına…

Roma İmparatorluğu’nun doğu başkenti olan ve Hıristiyanlığın Kudüs dışında yayıldığı ilk kent Antakya; Amik Ovası’nın başlangıcında, Amanos Dağları ile Habib Neccar Dağları’nın ortasındaki vadide kurulmuş.

Hatay’da ne yenir?

Et ve bulgur başrolde

Müthiş bir tarihi zenginliğin mirasçısı olan Hatay, Arap mutfağından etkilenmiş yemekleri ile de ziyaretçilerinin karşısına haklı bir gurur ile çıkıyor. Adana, Mersin, İskenderun gibi Doğu Akdeniz kentlerindeki gibi et ve bulgurun başrolde olduğu Antakya mutfağının “turistik” yemekleri arasında, zahter adlı bir baharat ile tatlandırılan kekik salatası; nohut püresi ve tahinden yapılan tereyağlı fıstıklı humus; sarmısaklı yoğurtla yenilen patlıcan salatası, çiğ köfte ve tuzsuz keçi peyniri ile yapılan sıcak kadayıf künefe bulunuyor.

Sac oruğu, yoğurt aşı ve ekşi aşı çorbası, etli aşur, bumbar, semirsek, kaytaz böreği, katıklı ekmek, ızgaralar, kebap türleri, künefe ve ekmek kadayıfı gibi yöresel yemeklerin tümünü, kent merkezinde, İstiklal Caddesi üzerindeki Sultan Sofrası’nda bulabilirsiniz.

Restoran, 07:00’den 23:00’e dek açık. Antakya’nın 10 km güneyinde, şelaleleri ve piknik alanları ile tanınan, Harbiye mesire yerindeki yöresel restoranlar da güzel havalarda gidebileceğiniz mekânlar arasında.

Hatay'da ne yenir

Uzun Çarşı

Antakya’yı görenler bilir ki burada pek çok kentte rastlanmayacak özellikler taşıyan bir Uzun Çarşı vardır. İçine tuzsuz peynir konulan üzerine kaymak ya da yoğurt dökülerek yenilen, şerbetli ve bol kalorili künefe satıcıları ile başlayan çarşıda, künefe yapımını da izleyebilirsiniz.


Künefenin asıl malzemesi olan un ve su karışımı tel kadayıflar, kızgın sini üzerine delikli hamur kovasından duş misali dökülüp 1 dakika içinde pişirilerek dumanı üzerindeyken yeniliyor. (Künefenin küçük tavada yapılanlarının makbul olduğunu unutmayın!) Uzun Çarşı’nın diğer renkli merkezi ise peynir ve nar ekşisi satıcılarının bulunduğu bölüm. Öyle ki burada keçi peyniri, sünme peynir, küplere dizilip toprak altında bekletilen çara peyniri, tuzsuz künefe peyniri, köy peyniri, tel peyniri, örme peynir ve dil peyniri ile kahvaltı ve çorbalarda kullanılan tuzlu yoğurtları çok uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.


Salatada, dolmada, kısırda kullanılan nar ekşisi ise plastik şişe ve naylon poşetlerde alıcısını bekliyor. Ama bu ekşi su, bildiğimiz her nardan yapılmıyor. Bir çeşit nar olan katırbaşı ağacının meyvesinin suyunun sıkılıp kazanlarda kaynatılmasıyla elde edilen ağdalı sıvı, bir ölçü suyla karıştırıldıktan sonra kullanılıyor. 5 yıl boyunca bozulmadan durabilen nar ekşisi, şeker hastalığına da bire bir! Tabii ölçüsünü kaçırmamak kaydıyla…

Hatay'da ne yenir

Kent merkezinin 10 km güneyinde yer alan Harbiye, Antakyalıların hafta sonları gittiği, ünlü mesire yerlerinden. Nohut püresi ve tahinle yapılan humus ile yine ana malzemelerinden birini tahinin oluşturduğu muhammara sofralarının vazgeçilmez mezelerinden.

Zengin Hatay Mutfağı

Hatay'da ne yenir

Oruk

Hatay'da ne yenir

İçli köftenin Antakya yorumu… Haşlama veya kızartma olarak değil, zeytinyağıyla fırınlanarak hazırlanıyor.

Muhammara

Hatay'da ne yenir

Biber salçası, kızarmış ekmek, dövülmüş ceviz, tahin ve nar ekşisi katılarak hazırlanan muhammara, çilingir sofralarının baş mezelerinden.

Ekşi aşı çorbası

Hatay'da ne yenir

Ekşi aşı, domatesli bir tür çorba çeşididir. Taneleri içleri yağ ile doldurulmuş minik içli köftelerden oluşmaktadır. Baharatlar ile ekşi ve yoğun bir lezzete sahip olan çorba akşam öğünlerinde en sık tercih edilen yemekler arasındadır.

Semirsek böreği

Hatay'da ne yenir

Baklavalık yufkanın içine dövülmüş et, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar konularak hazırlanan bir tür börek.

Tepsi kebabı 

Hatay'da ne yenir

İsmini pişirilme yönteminden alan Tepsi kebabının ana malzemelerini kıyma, domates, biber ve soğan oluşturmaktadır. Hatay’da bulunan restoran ve lokantalar bu kebabı sini adı verilen büyük tepsilerde hazırlar. Bu yüzden sini kebabı olarak da bilinmektedir.

Etli aşur

Hatay'da ne yenir

Haşlanmış buğday, nohut ve etin macun kıvamına gelene kadar dövülmesiyle yapılan bu yemek, içli köfte ile mercimek köftesi arasında bir tada sahip.

Kaytaz Böreği

Hatay'da ne yenir

Hatay’ın biberli ekmeği ile lahmacun arasında bir tada sahip olan kaytaz böreği kıymalı, biber salçalı, nar ekşili iç harcı ile enfes bir hamur işidir. Kahvaltılardan akşam yemeklerine kadar her öğün severek tüketilen börek, küçük, yuvarlak porsiyonlar halinde, fındık lahmacun boyutlarında hazırlanır.

Hatay Künefe

Hatay'da ne yenir

Hatay mutfağının yöresel tatlıları denildiğinde ilk akla gelen lezzet elbette künefedir. Tuzsuz peynir, kadayıf, fıstık ve şerbet ile hazırlanan künefe, kaymak veya dondurma eşliğinde sunulmaktadır. Tadını hafifletmek için manda sütü ve meyvelerle de servis yapılmaktadır.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!