Kız Kulesi 2023

Kız Kulesi ziyarete açılıyor! İşte son durum…

Binlerce kişinin merak ettiği Kız Kulesinin son hali ve kız kulesi 2023 giriş ücreti, hikayesi, güncel durumu gibi merak edilen tüm detaylar...

service

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uzun zamandır restorasyon çalışması yürüttüğü Kız Kulesi’nin son hali merak ediliyor. Peki Kız kulesi ne zaman açılacak? Kız kulesi son hali nasıl? gibi sorularının yanıtları…

KIZ KULESİ’NİN SON HALİ

2021’in Son bahar aylarından bu yana tadilata alınan Kız kulesi, sosyal medyada da çeşitli iddiaları gündeme getirdi. Kısa bir süre önce Müzeler Genel Müdürlüğü söz konusu asılsız iddiaları yalanlamıştı. Ve beklenen oldu. Kız kulesinin restorasyon sonrası son halinin nasıl görüneceği resmi internet sitelerinde paylaşıldı.

SON HALİ NASIL OLACAK?

Yeni yıl ile tekrar açılması beklenen Kız Kulesi’nin son hali nasıl olacağı merak konusu. Bakanlık ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kız Kulesi’nin sitesinde restore sonrası yapının nasıl görüneceğine dair bir fotoğraf paylaştı.

İşte “Restorasyon Çalışmaları Sonrası Bitmiş Halinin Görüntüsü” :

Kız Kulesi'nin Son Hali

KIZ KULESİ EFSANESİ

Kız Kulesi’nin birden fazla hikayesi bulunuyor. Bunlardan en çok bilineni ve romantik olanı şu şekilde;

Efsaneye göre Kız Kulesi ile Galata Kulesi birbirine aşıktır ama aralarında bulunan İstanbul Boğazı, sevgililerin kavuşmasını engellemektedir. Galata Kulesi aşkını yıllarca mektuplara yazar ve Kız Kulesi‘ne olan hasretini kelimelere döker. Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirmek için buraya çıktığında, Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesi’ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona verir. İstanbul’un üflediği rüzgarı arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırır. Aşkının platonik olmadığını anlayan Kız Kulesi, sevinçten havaya uçar. Bu iki aşığın birbirlerine duydukları bu derin duygular onların yüzyıllara meydan okumasına yardımcı olmuş, İstanbul’un en güzel manzarasını oluşturmuşlardır.

Bir diğer meşhur efsane; “BATTAL GAZİ EFSANESİ” Efsaneye göre Seyit Battal Gazi, İstanbul’un ilk kuşatmasında görevlidir. İslam orduları çekilir ama Battal, gitmez yedi sene Üsküdar’daki karargahında kalır. Burada kalmasının sebebi Üsküdar tekfurunun kızına aşık olmasıdır. Tekfur, kızını Battal’dan kaçırmak için kız kulesine kapatır. Şam seferinden dönen Battal Gazi kızın orada tutulduğunu öğrenir ve bir gece kuleyi basarak hem kızı hem de Tekfurun orada sakladığı hazinesini alarak kaçar. “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözünün buradan kaynaklandığı söylenir.

KIZ KULESİ’NE NASIL GİDİLİR?

Kız Kulesi’ne gitmek için 2 farklı yol bulunuyor. Kız Kulesi’ne Üsküdar Salacak ve Kabataş üzerinden yapılan tekne seferleri ile ulaşabilirsiniz. Üsküdar Salacak kalkışlı Kız Kulesi seferleri 09.00-19.00 saatleri arasında her 15 dakikada bir yapılıyor. Kabataş-Kız Kulesi seferleri ise sadece hafta sonu 10.00-18.00 saatleri arasında saat başı olarak yapılmaktadır. Ancak şu an Covid-19 tedbirleri kapsamında Kız Kulesi geçici olarak faaliyetlerine ara vermiştir.

Kız Kulesi Son Durum

KIZ KULESİ ZİYARET SAATLERİ VE GİRİŞ ÜCRETLERİ

Kız Kulesi ziyaret saatleri 09:00 – 19:00. Kız Kulesi hem müze hem restoran olarak yılın 365 günü yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık. İstanbul Boğazı’nın ortasında romantik bir akşam yemeği keyfi için kule, akşam saatlerinde de restoran hizmeti veriyor. Kulenin en üst katında yer alan Kulede Bar, misafirlerine fix menüler sunuyor. Buraya giriş için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Rezervasyonlu yolculara özel Kabataş-Kız Kulesi gidiş-dönüş için sefer bilgileri şöyle: Kalkış: 20:00, 20:45, 21:30, Dönüş: 23:00, 23:45, 00:30. Üsküdar Salacak- Kız Kulesi arası seferler ise 19:15 itibarıyla her 15 dakikada bir.

Kız Kulesi giriş ücretleri 2023 yılı itibariyle; Tam 60 TL, öğrenci 30 TL.

KIZ KULESİ’Nİ KİM YAPTIRDI?

Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul’un tarihine eş bir tarih yaşamış ve bu kentin yaşadıklarına görgü şahitliği yapmıştır. Antik çağda başlayan geçmişiyle, Eski Yunan’dan Bizans İmparatorluğu’na, Bizans’tan Osmanlı’ya, tüm tarihi dönemlerde var olarak günümüze kadar gelmiştir. Tarihi kanıtlara baktığımızda kuleden ilk olarak M.Ö. 410 yılında söz edildiğini biliyoruz.

Atinalı komutan Alkibiades tarafından inşa edilen kule, Boğaz’dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş. İstanbul, Roma hakimiyetine geçtikten sonra Bizans İmparatoru Manuel Comnenos yapıyı taşlarla güçlendirip tam bir kule olarak tasarlatmış ve bir savunma binası haline getirmiş. Osmanlı zamanında bir kez daha restore edilen kule, mehter takımının gösterilerine sahne olmuş. Kulenin bugünkü temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Tarihi boyunca birçok kez harap olup tekrar restore edilen Kız Kulesi, 1998 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının ardından 2000 yılında turizme açıldı.

KIZ KULESİ NEREDE?

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, Salacak açıklarında küçük bir ada üzerine inşa edilmiş olan Kız Kulesi, İstanbul Boğazı üzerinde yer alıyor. Adres: Salacak Mevkii, Üsküdar 34668 / İstanbul

Kız kulesi konumu için tıklayın.

Tepki Ver | hayran1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!