Endonezya Cumhuriyeti’nin turizm cenneti olan balayı çiftlerinin tercihi Bali’de gezilecek yerler; Bali’de, adadaki zengin kültürel altyapıyı her an hissederek, yeryüzündeki en konforlu ve keyifli tatillerden birini yaşamak mümkün.
İçindekiler
Doğaya kaçış duygusunu yaşatan birinci sınıf otelleri, ruhunuzu okşayan aromaterapi ve masaj seansları, egzotik kumsalları ve estetik zevkine hitap eden tapınakları, dansları ve sanat eserleri ile Bali, insanın çok kolay alışacağı bir lüks.
BALİ’DE GEZİLECEK YERLER
Bali’nin turistik merkezleri, adanın güney kesiminde toplanmış durumda. Bu bölge, birbirinden güzel turistik tesisleri ve plajlarıyla, ziyaretçilerin %90’ını çekiyor. Doğu kesimi ise adanın tarihi zenginlikleriyle dolu.
Çok sayıda eski tapınak ve saray binası, 11. Yüzyıldan kalma Hindu sunakları ve Gunung Anung volkanının tepesinde yer alan ‘Ana Tapınak’ Pura Besakih, bu bölgede. Koloni döneminin izlerini taşıyan kuzey sahilleri ise, adanın karakterini en az yansıtan yer.
Denpasar
Adanın ekonomik ve siyasi hayatının merkezi durumunda olmasına rağmen, çoğu insanın zihnindeki Asya başkenti imajından çok uzak bir hali var Denpasar’ın. Turistlerin çok az zaman geçirdiği kentin ilgi çekici noktalarına gelince: Pasar Badung ve Pasar Burung, otantik Pazar görüntüleri arayanlara tavsiye edilebilir.
Meyve, sebze, et ve balık satılan Pasar Badung henüz her şeyin taze olduğu sabah saatlerinde ziyaret etmekte yarar var (jalan Gajah Mada caddesi üzerinde, her gün açık).
Pasar Budung’da ise birbirinden güzel kuşlar ve balıklar satılıyor (Jalan Veteran’da, her gün açık). Tekstil dükkanlarıyla dolu Jalan Sulawesi caddesi ise, bir tapınak festivaline katılmayı planlayanların kostümlerini alabileceği bir yer. Bali’nin en önemli ve geniş kapsamlı müzesi olan ve arkeolojik eserler ile Bali sanatının seçkin örneklerini içeren Bali Müzesi de Denpasar turunun önemli bir durağı.
Sanur
Orta sınıfa hitap eden kaliteli otelleri, güzel plajı ve sakin ortamıyla, daha çok orta yaşın üzerindeki çiftlerin tercih ettiği bir sayfiye yeri. Kasabadaki en ilginç yerlerden biri, Le Mayeur Müzesi. Belçikalı ressam Le Mayeur’ün müzeye dönüştürülen evi, Grand Bali Beach Hotel’in hemen arkasında, deniz kıyısında.
1935’te inşa edilen, alçak çatılı ahşap binanın orijinal yapısı olduğu gibi korunmuş. Le Mayeur’ün çalışma mekanı olan ve tropikal çiçekler, taş heykeller, sunak yerleri ile dolu bahçenin bir bölümünde, ressamın eserleri sergileniyor.
Ubud
Bali sanatına azıcık ilgi duyan herkes için çekim merkezi olan Ubud’un, gerçek bir turist durağı haline gelmesi, yakın zamanda gerçekleşmiş. Dansçıların ve zanaatkarların mekanı olduğunu hala hissettiren Ubud, etnik ile turistik olanı çok iyi bir şekilde birleştirmiş.
Puri Lukisan Müzesi
Balilileri üç boyutlu resimle tanıştıran ressam Walter Spies’ın girişimiyle kurulan özel bir müze. Kentin ana caddesi üzerinde, bir bahçe içindeki üç binadan oluşan müzede; Bali resminin 1930’lardan günümüze gelişimini takip etmek mümkün. Müzenin internet sitesi, Bali resmine dair yolculuk öncesi fikir edinmenizi sağlayabilir.
Ubud Pazarı
Kentin hemen her yerinde bulunan galerilerden tablo satın alabileceğiniz gibi, Ubud Pazar’ında, küçük kartlara çizilmiş çok güzel desenler bulmanız da mümkün. Pazarda el işi defterlerden kuklalara, maskelerden batiklere ve uçurtmalara kadar pek çok şey bulabilirsiniz.
Puri Saren
Ubud Pazarı’nın hemen karşısında yer alan Puri Saren sarayı, 19. Yy sonlarından 1940’lara kadar Ubud ve çevresini yöneten Sukawati Hanedanı’na mesken olmuş.
Günümüzde otel ve dans gösteri mekanı olarak yeniden hayata dönen sarayın duvarları ve muhteşem taş kabartmalarla süslü kapıları, Balili ünlü sanatçı Lempad’ın eseri. Sarayın avlusunda, her akşam dans gösterisi var.
Kuta
1970’lerde bir hippi mekanı olarak, o zamanların turizm merkezi Sanur’a alternatif olarak gelişen Kuta, merkezi konumuyla ve sunduğu ucuz konaklama imkanı ile, hala sırt çantalı gençlerin, sörfçülerin ve gece yaşamı arayanların favorisi.
Poppies Lanes 1 ve 2
Küçük dükkanlar, restoranlar, oteller ve barlarda dolu bu iki dar ve uzun sokak, Kuta’nın ilk ünlendiği zamanlarda turistlerin yoğunlaştığı yerlermiş. Kentin geri kalanındaki trafik ve hareketten uzak bu ara sokaklarda, Kuta’nın ilk restoranlarından olan Poppies de bulunuyor. Zaten sokakların adı da bu restorandan geliyor.
Jalan Legian
Jalan Legian; Shile paralel olarak uzanan ve Kuta’nın can damarı olan cadde boyunca, seyahat acentalarının büroları, bankalar, dükkanlar, barlar ve gece kulüpleri sıralanmış durumda. Alışverişten eğlenceye kadar, her şey bu cadde üzerinde olup bitiyor.
BALİ FESTİVALLERİ
Bali, çok sayıda kutsal güne sahip. Adadaki her tapınak, Bali takvimine göre 210 günde bir özel bir festivale sahne oluyor Odaklan adı verilen kutlamalarda, adaklar, dualar, dans ve müzik yoluyla ibadet ediliyor.
Mart veya nisan aylarına denk gelen nyepi, Hindu Yeni Yıl’ı, Ada halkının, geride kalan yılı değerlendirmek üzere bütün gün sokağa çıkmadığı, uçak ve otobüs seferlerinin durduğu, gece ise ışıkların yakılmadığı bir gün. Haziran ayı, Bali Sanat Festivali’ne sahne oluyor.
Haziran ortasından temmuz ortasına kadar süren festival, adanın dört bir yanından dansçıları, müzisyenleri, ressam ve heykeltıraşları bir araya toplayan, renkli bir etkinlik. Festivalin açılış günündeki karnaval geçidi, özellikle etkileyici. Adanın en önemli tapınağı olan Pura Besakih’de ise, eylül ayı festival zamanı.
BALİ’DE DANSBali’de dans, dini ritüellerin belkemiğini oluşturuyor. Turizmin gelişmesiyle birlikte, artık danslar sadece dini nitelikli olmaktan çıkıp, gösteriye dönüşmüş. Tabii biraz yumuşatılmış, kolay yutulur lokmalar haline getirilmiş olarak… Çünkü orijinal haliyle bu dans seansları, saatlerce sürebiliyor. |
BALİ YEMEKLERİ
Otantik Bali yemekleri, pirinç üzerine kurulu. Genellikle her yemeğin yanında, ekmek niyetine, buharda pişirilmiş pirinç servis ediliyor. Üzerinde yumurta ile sunulan kızarmış pirinç (nasi goreng) ile sebze ve et çeşitleriyle servis edilen, buharda pişmiş pirinç (nasi campur), adadaki en popüler yemekler. Bali’deki et de çok seviliyor.
Tahta çubuklara geçirilerek pişirilen ve satay adı verilen et şiş mutlaka denenmeli. Yalnız, domuz eti kullanımı çok yaygın, dikkat! Özel bir yemek olan kızarmış ördek (bebek betutu) ise, önceden siparişle, restoranlarda tadabileceğiniz bir lezzet. Yemeklerde, farklı tatlar ve baharatlar, alışık olmadığımız şekilde bir araya getiriliyor. Sözgelimi, Asya’da genelde rastlanan acı-tatlı soslar, burada da çok seviliyor.
Hindistancevizi sütü, acı biber, zencefil, zerdeçal ve kişniş otu, en çok kullanılan malzemeler. Adada taze balık ve meyve yemeye de doyamayacaksınız. Yılan derisine benzeyen kabuğu ve ilginç tadıyla salak, tropikal meyveler içinde en ilginç olanı.
Bali’de çok yaygın olan sokak lokantalarında yemek için çok da acele etmemekte yarar var. Turistlere yönelik olarak işletilen, genellikle ucuz ama kaliteli hizmet veren restoranlardan şaşmamanızı öneririz.
BALİ’DE ALIŞVERİŞ
Evinizdeki Bali: Bali’nin birbirinden güzel dekoratif eşyaları, alışveriş tutkusunu kamçılıyor.
BALİ’NİN EV EŞYASI TASARIMLARI, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dekorasyon mağazalarında sıkça karşımıza çıkıyor. Ancak Bali’de bu tür eşyaları çok daha ucuza alma şansınız var. Özellikle de hasır sepetler ve eşyalar ile sariler, hemen her yerde çok ucuza satılıyor. Daha sofistike parçalar içinse, biraz daha şık dükkanlara bakmak gerekiyor.
Bali’de satın alabileceğiniz diğer eşyalar arasında, dans tiyatrosu maskeleri, taş ve ahşap heykeller, batik kumaşlar ve tablolar da bulunuyor.
Ubud çevresindeki köylerde, bu eşyaların üretildiği atölyeleri bulabilirsiniz. Çok pahalı ve şık dükkanlar haricinde, sıkı pazarlığa hazır olun. Sokak pazarlarında başlangıç fiyatının onda birine kadar dahi inebilirsiniz. Dükkanlarda ise, ilk fiyatın yarısı iyi bir sonuç olacaktır.
BALİ HAKKINDA TEMEL BİLGİLERKonum: Hint Okyanusu ile Büyük Okyanus’un buluştuğu noktada, Endonezya Cumhuriyeti’nin 13 bin 667 takımadasından biri Yüzölçümü: 5 bin 633 km kare Dil: Endonezyaca ve yerel Bali dilleri Din: Hünduizm, İslam, Hristiyanlık ve Budizm Geçim kaynakları: Pirin tarımı ve turizm. |
YOLCULUĞU PLANLARKENVize: Türk vatandaşları, turistik vize almadan adaya girip, altı aya kadar kalabiliyor. En iyi zaman: Ekvatorun 8 derece güneyinde yer alan Bali’de, yıl boyunca sıcaklık 21 ile 32 derece arasında değişiyor. Adada sadece 2 mevsim yaşanıyor; mayıs – kasım arası kuru sezon, kasım – nisan arası ise yağışlı sezon. En serin ay temmuz, nemin en yüksek olduğu ay ise ocak. Yıllık nem oranı ortalaması, %75. |
Endonezya Bali Konumu için tıklayın.