Alahan Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir, Tarihi

Mersin Alahan Manastırı’na Bizim Gözümüzle Bakın

Alahan Manastırı, Mersine 201 km uzaklıkta bulunmaktadır. Gelin bu tarihi manastır hakkında detayları birlikte inceleyelim...

service

Mersin’in tarihi yerlerinden biri olan Alahan Manastırı, Evliya Çelebi tarafınca “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor.” olarak tanımlanmıştır. Mersin-Karaman karayolu üstünde Geçimli Köyü’nün yakınında bulunan manastır, Göksu Vadisi’ne bakan 1300 metre yüksekliğinde bir yamaca oturtulmuştur.

Alahan Manastırı Hakkında Kısa Bilgi

Hıristiyanlığın Kapadokya ve Konya’da yayılması sırasında, bu dini benimseyenler, dine inanmayanlar tarafından öldürülme korkuları yaşadılar. Bu nedenle, Hz. İsa’ya inananlar dağlık bölgelerdeki mağara kaya oyuklarında tapınmak zorunda kaldılar.

Alahan Manastırı Tarihi

St. Paul ve Barnabas gibi Hıristiyanlık öncüleri, Konya-Kapadokya ve Antalya-Antakya arasında Hıristiyanlığı yaymak için maceralı yolculuklar yaptılar. Bu iki Hıristiyan Aziz’in gezileri esnasında konakladıkları her yerde, anılarına mabetler yapılmış oldu ve Alahan Manastırı da bunlardan biriydi.

Alahan Manastır Külliyesi Tarihi, tahminen 440-442 yıllarında yapılmıştır ve Batı Kilisesi Manastır, Doğu Kilisesi ise kayalara oyulmuş keşiş odaları ve çevredeki mezarlardan oluşmaktadır.

Ayasofya’ya benzerliği nedeniyle ikinci Ayasofya olarak anılan Kilise, binaları Ayasofya Müzesi ile benzer mimari özelliklere sahiptir. İç süslemelerinde usta bir taş oymacılığı gözlenir. Alahan manastırı planı; İlk kilise, iki dizi sütunla bölünmüş Korynt başlıklı üç nefeye ayrılmıştır. Ana mekana giriş kapısının atkı ve yan dikmeleri kabartmalarla süslüdür.

Alahan Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir, Tarihi
Alahan Manastırı

Kilise içinde, St. Paul ve St. Pierre figürlerinin yanı sıra, altışar kanatlı Cebrail ve Mikail’in sembollerine benzeyen yaratıklar, kükreyen aslan, kartal ve öküz sembolleri, İncil yazılarının tasvirleri, üzüm salkımları, asma yaprakları ve balık motifleri varlıklı bir halde tasvir edilmiştir.

Kiliselerin doğusunda, geniş bir avlunun güneyinde, dinsel törenlerin gerçekleştiği dehliz bulunmaktadır. Bu dehliz, 11 metre uzunluğunda, kemerli ve sütunlu bir galeri şeklindedir ve galerinin ortasında, her yanı işli, büyük bir niş ve apsisli vaftizhane bulunmaktadır.

Galerinin karşısında ise, Alahan Manastırı‘nın en muhteşem yapısı olan mezarlar yer almaktadır. Bu mezarların şimal duvarı kayaya yontulmuş ve üst örtüsü olmayan bir yapıdır. Ana nef içinde, paye ve sütunlara oturan dört kemerle örtülü, kare planlı bir kule bulunmaktadır. Kule yukarıda sekizgene dönüştürülmüştür ve kapı çerçevesi süslüdür.

Alahan Manastırı nerede, nasıl gidilir?

Alahan manastırı nerede ve nasıl gidilir şeklinde sorunun cevabı: Manastır Mersin‘in Mut ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır ve Mersin’e 201 km, Mut şehrine ise 24 km uzaklıktadır.

Alahan Manastırı’na ulaşım için, Mersin’den Silifke’ye doğru yol alınmalı ve Sertavul Geçidi-Karaman istikametine devam edilmelidir. Mut ilçe merkezi geçildikten sonra, aşağı yukarı 24 km’de tabelanın bulunmuş olduğu yerden sağa dönülmelidir. Alahan Manastırı Konumu için tıklayın.

Toplu nakliyat araçlarıyla manastıra olası olmamaktadır, fakat manastırın Mersin-Karaman yoluna 2 km uzaklıkta olması nedeniyle, Mersin’den Sertavul Geçidi üstünden Konya’ya giden şehirlerarası otobüsler kullanılarak manastırın oldukça yakınına inilebilir ve oradan hususi vasıta ya da yürüyüşle manastıra ulaşılabilir.

Ziyaret saatleri: Yaz mevsiminde 08:00 – 19:00 arasında ziyaret edilen Alahan Manastırı, Kış mevsiminde ise 08:00 ile 16:45 arasında ziyaret edilebilmektedir.

Alahan Manastırı Giriş Ücreti: Girişler ücretsizdir.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!