2023 Resmi Tatil Günleri

2023 Resmi Tatil günleri hangi günlere denk geliyor?

service

2023 Resmi tatil günleri ne zaman? 2023’de resmi tatiller hangi gün? Bayramlar ve Resmi tatil günleri listemize bu yazıdan ulaşabilirsiniz. İşte 2023’ün resmi tatil günleri listesi

Tatil planı yapacak olan insanlar resmi tatilleri hangi güne denk geldiğini merak ediyor. 2023 yılının gelmesiyle birlikte her yıl olduğu gibi resmi tatil günleri aratılmaya başlandı. Gerek memur, gerek işçi çalışanı olsun herkes için resmiyette tatil kabul edildiği bu günler ne zaman başlıyor sorusunu gezitravels okurları için aydınlatıyoruz.

2023 Resmi Tatil Günleri

2023 Yılbaşı

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana resmi tatil olan 1 ocak yılbaşı günü bu yıl Pazar gününe denk geldi. Pazar günü mesai düzeni olanlar hariç ekstra bir tatil yapılamadı.

Ramazan Bayramı

Hicri takvimi takip edip, Miladi takvimine göre belirlenen Ramazan ayı her yıl 11 gün önce ki tarihe denk geliyor. Ramazan Bayramı tatilleri her yıl 3,5 gün olarak kabul ediliyor. Bu yıl (2023 yılı) 20 Nisan Perşembe gününe denk gelen Ramazan bayram arifesi günü yarım gün resmi tatil ve 21 Nisan Cuma, 22 Nisan Cumartesi, 23 Nisan Pazar günleri ise resmi tatil günleri olarak ilan edildi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen 23 nisan resmi tatil olarak ilk defa 1921 yılında kabul edildi. Yaklaşık 101 yıldır ülkece resmi bayram ve tatil günü olarak kutlanıyor. Bu yıl (2023) Pazar gününe denk gelen bir diğer resmi tatil ise 23 Nisan milli bayramı oldu.

1 Mayıs İşçi Bayramı

Emek ve Dayanışma günü olarak belirtilen işçilerin kutladığı 1 Mayıs işçi bayramı ülke genelinde 1 Mayıs, 2009 yılında resmi tatil olarak belirlendi. 2023 yılında 1 mayıs işçi bayramı pazartesi gününe denk geliyor.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs, Kurtuluş mücadelesinin başlangıcı için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkması ile kurtuluş mücadelesini başlangıcı olarak gençlere armağan edilen bir diğer resmi bayramımız. Bu bayram 1935 yılından bu yana kutlanmaktadır. 2023 yılında ise bu resmi bayram Cuma gününe denk geliyor.

Kurban Bayramı

Kurban Bayramı, Hicrî takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden sonra dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Ramazan Bayramı gibi Kurban bayramı da her yıl 11 gün önce ki güne denk geliyor. 4.5 günlük tatil süresi olan Kurban Bayramı bu yıl, 27 Haziran Salı gününe denk arife günü yarım gün tatildir. Bu günü takiben 28 Haziran, 29 Haziran, 30 Haziran ve 1 Temmuz Kurban Bayramı günleri ise tam gün tatil.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Bölücü terör örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 yılında darbe girişiminde bulunmuş, bu süreçte sokağa darbeyi durdurmak için çıkan vatandaşlardan şehit olan ve gazi olanlar olmuştu. Şehit ve gazileri anma günü olarak ilan edilen 15 Temmuz, bu yıl (2023) ‘de cumartesi gününe denk gelmektedir.

30 Ağustos Zafer Bayramı

Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle ayrıldığı günü (30 Ağustos, 1935) resmi tatil olarak ilan edilen Zafer Bayramı, 2023 yılında Çarşamba gününe denk geliyor. Bir gün resmi tatil olarak ülke genelinde kutlanacaktır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yıl dönümü olan bu tarih 1925 ‘de resmi tatil ilan edilmişti. Her yıl coşkuyla kutlanan 29 Ekim, 2023 yılında Pazar gününe denk gelen bir diğer bayram oldu.

2023 Resmi Tatil Günleri

Resmi Tatillerde İşçi Çalıştırmak

Bu yıl birden fazla resmi tatil günü Pazar gününe denk gelmektedir. Çalışanların üzüldüğü bu haber işverenlerin de yüzünü güldürdü. Resmi tatillerde çalışmak sorusu üzerine bilgi vermek istiyoruz. Resmi tatil günlerinde mesai ücreti vermeksizin ve personelin rızası olmadan işçi çalıştırmak, İşçi Kanun’una göre suçtur. Özel sektör veya memur çalışanı olmak bu kuralı değiştirmemektedir.

İşçi Kanun’unu özellikle resmi tatil günlerinde işçinin dinlenmesini uygun görmüştür. İşçi uygun görürse resmi tatil günü çalışmaya onay verirse de ek mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir. Kanun’da çalışmanın ne kadar süreyle olup olmadığına ilişkin bir sınırlama getirilmemiştir. Özetle, çalışan resmi tatil günü çalışmayı reddedebilir. Herhangi bir yaptırımda uygulanamaz.

Resmi gazetede yayımlanan 4857 İş Kanun’un 46. maddesine dair resmi bilgilere ulaşmak için tıklayın.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!