Bozcaada'da gezilecek yerler

Bozcaada: Güneşin, Rüzgarın ve Üzüm Bağlarının Büyüsü

Avuç içi sıcaklığındaki koyları, eski kalesi, Rum evleri ve lezzetli içecekleriyle Kuzey Ege’de bir zevk ve huzur adasıyla, Bozcaada gezi rehberi...

service

Çanakkale Boğazı’nın hemen ağzında, Gökçeada ile birlikte yer alan Bozcaada, Türkiye’nin sahip olduğu iki Ege adasından biri. Ulaşım kolaylığı, çok fazla büyük olmaması, bağlarının  ve denizinin güzelliği, ada yaşamını hemen hissettirmesi sayesinde, turistlerin ilgisi daha çok Bozcaada’nın üzerinde. Doğal ve tarihi SİT Alanı olarak korunan ada, büyük kent yorgunlarını kendine çekiyor.

BOZCAADA HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Konum: Çanakkale Boğazının güneybatısında Yüzölçümü: 36 kilometrekare Nüfus: 3 bin 98 Geçim Kaynakları: Bağcılık, şarapçılık ve turizm Tarih: MÖ 2000’lere dek uzanıyor. Türklerin Bozcaada’ya gelişleri ise 14. Yy’ın ilk yarısında, Aydınoğulları Beyliği ile başlamış

Bozcaada'da gezilecek yerler

BOZCAADA’DA GEZİLECEK YERLER

Bozcaada Kalesi ve buradaki küçük müze , Türk mahallesinde bulunan Köprülü Mehmed Paşa ve Alaybey camileri, Rum mahallesindeki kilise, Bozcaada gezilecek mekanlardan. Adanın sokakları ve buradaki şarap fabrikaları da görülecek yerler arasında. Sulubahçe, Amerikançeşme ve Habbeli’de bulunan bağlar ve bağevleri, batı burnundaki rüzgar enerjisi santralı de adanın ilginç yerlerinden.

Bozcaada gezilecek yerleri

Bozcaada Kalesi

Çanakkale Boğazı’nın hemen ağzında, Gökçeada ile birlikte yer alan Bozcaada, Türkiye’nin sahip olduğu iki Ege adasından biri. Ulaşım kolaylığı, çok fazla büyük olmaması, bağlarının ve denizinin güzelliği, ada yaşamını hemen hissettirmesi sayesinde, turistlerin ilgisi daha çok Bozcaada’nın üzerinde. Doğal ve tarihi SİT Alanı olarak korunan ada, büyük kent yorgunlarını kendine çekiyor.

Bozcaada gezi rehberi

Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri Bozcaada Kalesi. Tarihi, Fenikelilere dek uzanan kaleyi Cenevizliler, Venedikliler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar çeşitli değişikliklerle, savunma amaçlı olarak kullanılmış. Küçük bir müzeye de sahip olan kale, hafta sonları ışıklandırılıyor.

Galeri Rengigül

Yaz aylarında kafe olarak da hizmet veren galeride, Ekrem Kahraman, Barış Sarıbaş, Tuncay Takmaz ve Selim Karadana karma resim sergisi, 13 Temmuz’a dek sürecek. 28 Temmuz-10 Ağustos arasında, Şevkat İşlegen ve Cemil Onay’ın kişisel resim sergileri de programda olanlar. Ayvacık M. Y. O’nun halıcılık programı öğrencilerinin sergi ve dia gösterileri de yine burada.

Bozcaada gezi rehberi

PLAJLAR VE KOYLAR

“Rüzgar yalnızlığın senfonisini söyler hep Bozcaada‘da. Uzanıp giden bağlar buraya sevdalıdır. Terk edilmiş deniz feneri, avuç içi sıcaklığındaki koylar, limandaki balıkçı tekneleri, ona sevdalıdır. Akşamdan kalma bir sarhoşluk dolaşır hep sokaklarında. Bozcaada’sı insana sevdalıdır.”

Bozcaada plajları

Ayazma Plajı

Adanın batı tarafındaki en popüler plajı, adını hemen üst taraftaki küçük ayazmadan alıyor. İnce kumlu bu uzun plajın denizi, kaynak suları nedenleriyle en sıcak aylarda bile buz gibi. Burada bulunan salaş lokantalar, kumsalda sıralanan duşlar, soyunma kabinleri, şezlong ve şemsiyeleri, sürekli dolmuş seferi bulunması da, Ayazma’ya olan ilgiyi artırıyor.

Habbeli Koyu

Ayazma’nın kuzeyindeki ikinci koy. Buraya da dolmuşla gidilebilir. Genellikle daha sakin bir yer arayanların tercih ettiği plajda, Ada Cafe’nin büfesi de var. Büfenin arkasındaki bağın tulumbası, duş almak isteyenler için bir seçenek.

Bozcaada plajları ve koyları

Tuzburnu Koyu

Güneye bakan en önemli koy. Merkezin hemen çıkışında jandarma komutanlığının önünden sola ayrılan yolu takip ederek gidebilirsiniz. Buradaki salaş pansiyondan günübirlik olarak yararlanmak mümkün. Dolmuş seferi bulunmuyor.

Mermerburnu Plajı

Tuzburnu’ndan kuzeye devam eden yola toprak bir yolla bağlanan plaj, küçük ve Ayazma’ya göre denizi daha sıcak. Genellikle daha az kalabalık oluyor. Lokanta bulunmuyor.

BOZCAADA YEMEK

Bozcaada gezi rehberi

Lodos Restoran

Bozcaada’nın tipik mimari özelliklerini taşıyan 100 yıllık tarihi bir binada, kafe-restoran olarak hizmet veriyor. Sabah kahvaltılarında asma yaprağından omlet, rezeneli omlet gibi spesiyalleri var. Ev yemekleri ve zeytinyağlı çeşitlerinin yanı sıra özel pilav çeşitleri bulunuyor.

Vahit’in Yeri

Ayazma’nın en gözde restoranlarından, yaz ve kış açık. Soğuk mezeler, balık ve diğer deniz ürünleri, ızgara çeşitleri, sac kavurma, gözleme, çiğ börek gibi seçenekler sunuyor.

Şehir Restoran

Limandaki tipik ada restoranlarından. Soğuk mezeleri, balık ve diğer deniz ürünleri ile ızgara çeşitlerini gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Kandilli Restoran

Ağırlıklı olarak balık çeşitlerine ye veren keyifli bir restoran. Ada ürünü taptaze deniz mahsullerinin yanı sıra meze çeşitleri de bulunuyor.

Polente

Limanın arka sokağında, köşedeki iki katlı bir binada hizmet veren bir kafe. Kırlardan toplanan bitkilerle yapılmış gelincik şerbetini deneyebilirsiniz.

Ada Kafe

Aperatif yiyecekler, sıcak içecekler ve meşrubat dışında, gelincik şerbeti bulunuyor. Bisiklet kiralama servisi var.

BOZCAADA FESTİVAL

Bozcaada festival

Bağbozumu Festivali

Her yıl temmuz ayının son haftasında düzenlenen festival, adanın Rumları için dinsel bir ayin niteliğinde daha çok. Kilisede başlayan ayin, Ayazma’da devam ediyor. İstanbul ve Gökçeada’dan papazların ve Rumların katıldığı törenlere, adadan ayrılmış olanlar da geliyor zaman zaman.

5 Bozcaada Klasiği/Yazarın Seçtikleri

  1. Sabahın erken saatlerinde ada sokaklarında dolaştıktan sonra Çınaraltı’nda oturup yorgunluk çayı içerken, adalılarda sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Bağbozumu zamanı ise, bağlar arasında yürüyerek üzümle kahvaltı yapın.
  2. Rum ustasının yanında yetiştikten sonra, güzel şaraplar yapmayı öğrenen Ali Usta’yı bulup, özel ev şaraplarının tadına bakabilirsiniz. Giderken çerez almayı unutmayın, küfelik olma durumuna karşı da yanınızda biri bulunsun.
  3. Plajların hepsinin ayrı bir havası var. Haftasonları Ayazma’dan uzak durup, diğerlerini ziyaret etmenizi öneririz. Deniz her yerde temiz ve pırıl pırıl. Güneşten rahatsız olanların yanlarında şemsiye götürmesinde yarar var.
  4. Akşam yemeğinin keyfini, limandaki tahta iskemleli restoranlardan birinde çıkarmalısınız. Menü her zaman belli: Kalamar ve günün balığı. Yemek keyfiyle günbatımını aynı anda yaşamak isteyenler için. Ayazma’da Vahi’in yeri en ideali.
  5. Deniz kıyısında, kandillerin aydınlattığı bir yoldan ulaşılan Salhane Bar’da kayalıkların üzerine atılmış masalarda yıldızları seyreder ve denizin sesini dinlerken, her şeyi unutacaksınız. Bu keyif anının mevsimi yok; yılbaşında bile rahatlıkla yaşanabilir.

Bozcaada Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Bozcaada Gezi Rehberi

1.     Rum Mahallesi

2.     Bozcaada Müzesi

3.     Meryem Ana Kilisesi

4.     Türk Mahallesi

5.     Bozcaada Kalesi

6.     Yel Değirmenleri

7.     Polente Feneri

8.     Habbele Beach

9.     Akvaryum Plajı

10. Ayazma Plajı

11. Bakir Koy

12. Bozcaada Tekne Turu

13. Geyikli Feribot İskelesi

14. Kemallı Köyü Yolu

Bozcaada Yeme-İçme Yerleri

1.     Salhane

2.     Pavli

3.     Sosyal Tesisler

4.     Vahit’in Yeri

5.     Dört Hanımeli

6.     Hasan Tefik

7.     Sapa

8.     Kedi

9.     Manastır

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hayran
Hayran
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gezitravels.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!