Rafting bilindiği gibi raft adı verilen botlarla, debisi yüksek nehirlerde yapılan bir akarsu sporudur. Burada önemli olan içinde bulunduğunuz raftı devirmemektir. Botlarda kürekle engelleri bir bir aşmak aslında insan hayatının da doğayla mücadelesini özetler durumda.
İçindekiler
İnsanoğlu doğayla mücadelesi, onun yenme ve kendi isteklerine çerçevesine sokabilme arzusu, ilk çağlardan bu yana süregelen, en azimli mücadele biçimidir, belki de.
Eskilerin doğa savaşımı; barınma, beslenme ve kendini koruma ihtiyacından kaynaklandıysa da günümüzde bir “yenen olma” konumuna erişebilme “hırsından” besleniyor olabilir. Klasik mantıktan yola çıkarsak, kent hayatının karmaşışından kaçıp doğayla baş başa kalabilme arzusu, turizm sektörünün gelişimiyle birlikte bir arzu olmaktan çıkıp bir olanak haline geldi, çoktandır. İşte doğa sporları da bir alternatif olarak hem doğayla buluşma hem de kent insanın içindeki enerjiyi harcayarak bir tür doğayla özdeşleşme özlemlerine cevap veriyor.
EN HEYECANLI SU SPORU
Kano, yelken, katamaran, sörf gibi su üzerinde bir aletle yapılan sporların en heyecanlısı şüphesiz rafting. Ülkemizde yapılmaya başladığı ilk yıllarda sadece adrenalin fazlalığı olan maceracılar tarafından rağbet gören rafting, son zamanlarda heyecanlanmaktan zevk alan herkes tarafından uygulanıyor. Raftingin özel bir beceri ve fizik kondisyon gerektirmemesi de bu sporu cazip hale getiren etkenler.
BU DURUMLARA DİKKAT!
Kalp ve solunum sistemi rahatsızlığınız, astım, sara, tansiyon gibi problemleriniz alkol ve uyuşturucu bağımlılığınız, psikolojik ve nörolojik hastalıklarınız yoksa, insana her aşamasında apayrı bir keyif veren bu sporu yapabilirsiniz.
Nehir, altınızdan ödün vermez hızıyla akıp giderken, üzerinde bulunduğunuz botun burnunu dik tutarak devrilmemeye çalışmak hayatınızdaki tüm zorlu ilişkilere de daha dayanıklı hale getirecektir sizleri, unutmayın!
TÜRKİYE’DE RAFTİNG TURİZMİ YAPILAN YERLER
Hatırlatma: Öncelikle rafting için gerekli malzemeleri kısaca hatırlatalım; suya girerken giyilen neopren elbise, kask, can yeleği, bot ve kürek gibi ekipmanları raftinge katılacağınız işletmeler sağlar. Bunların dışında, yanınızda mayo, koruyucu rüzgarlık, suya dayanıklı veya bot (eski bir spor ayakkabı veya spor amaçlı sandalette olabilir), yedek çorap ve yün eldiven almanızda fayda var.
1. Dalaman Nehri
Konum: Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırlarında
Zorluk Derecesi: Narlı parkuru 4+, Meşebükü parkuru 3-4
Parkur Uzunluğu: Narlu parkuru 30 km, Meşebükü 12 km.
Tur süresi: Narlı parkuru, kamp konaklamalı iki gün, Meşebükü parkuru ise iki günlük
En iyi zaman: Nisan-Ekim arası
Dalaman nehri rafting güncel fiyatlarını sorunuz.
2. Köprüçay
Konum: Alanya ile Antalya’ya iki saat uzaklıkta bulunan köprülü kanyon milli parkında
Zorluk derecesi: Genellikle iki kişilik raftların tercih edildiği köprü çay geçişi, iki zorluk seviyesinde ve yeni başlayanlar için elverişli.
Parkur Uzunluğu: 12 km
Tur süresi: Günü birlik veya iki gün konaklamalı
En iyi zaman: Su debisi her mevsimde ‘wight water raft’ için elverişli (Özellikle eylül-ekim arası)
Köprüçay rafting güncel fiyatlarını sorunuz.
3. Melen Çayı
Konum: Marmara ve Karadeniz bölgelerinin buluştuğu, İstanbul’a iki buçuk saat uzaklıkta bulunan Düzce’nin Cumayeri ilçesi sınırlarında.
Zorluk derecesi: 3
Parkur uzunluğu: Yaklaşık 12 km
Tur süresi: Günü birlik
En iyi zaman: Su debisi her mevsimde ‘wight water raft’ için elverişli (Özellikle eylül-ekim arası)
Melen Çayı rafting güncel fiyatlarını sorunuz.
4. Çoruh Nehri
Konum: Karadeniz’in doğusunda yer alan ve Kaçkar dağlarından aşağılara süzülen Çoruh nehri, dünya standartlarında raftinge en uygun olan 10 akarsudan biri.
Zorluk derecesi: 5+
Parkur uzunluğu: Yaklaşık 135 km.
Tur süresi: 4 gün veya 1 hafta.
En iyi zaman: Mayıs – Haziran
Çorun nehri rafting güncel fiyatlarını sorunuz.
5. Fırat Karasu
Konum: Erzincan’a 45 dakikalık mesafedeki Fırat nehrinin, karasu kolunda.
Zorluk Derecesi: 4+
Parkur uzunluğu: 30 km
Tur süresi: Günü birlik
En iyi zaman: Mayıs ve haziran ayları
Fırat karasu rafting güncel fiyatlarını sorunuz.
6. Zamantı Nehri
Konum: Kayseri’nin yahyalı ilçesi sınırlarında, Kapadokya’ya iki buçuk saat uzaklıkta.
Zorluk derecesi: 3+
Parkur uzunluğu: 13 km
Tur süresi: Günübirlik
En iyi zaman: Mayıs ortasından, eylül sonuna kadar.
Zamantı nehri rafting güncel fiyatlarını sorunuz.
RAFTİNG ZORLUK DERECELERİ
- Derece (ZD1): En kolay olanıdır. Sakin bir akıntı vardır, köpüklenme ve çalkalanma olmaz.
- Derece (ZD2): Az akıntılıdır, dalga boyu 30 cm’dir. Tehlikesiz basit geçişler yapılır, küçük rapidler yaşanır. Sadece küçük engellerden kaynaklanan dalgalanmalar vardır.
- Derece (ZD3): Parkurlar ve rapidler orta zorluktadır. Çok sık olmamakla birlikte, boyu 1 metreye varan dalgalara rastlanır. Engeller biraz daha artmıştır.
- Derece (ZD4): Zor parkurlardır. Dalga boyu 3- 4 metreye varabilir. Rapidlerin başlangıç noktasında, bitiş noktasını görmek mümkün olmayabilir. Su altı ve su üstü engeller vardır, ani ve kuvvetli manevralar gerektirir.
- Derece (ZD5): Çok zor parkurlardır. Dalga boyu 5 metreye varabilir. Dar geçişler ve çok kuvetli manevralar gerektiren engeller vardır. Emniyet sitemi alınmadan suya girilmez.
- Derece (ZD6): Geçilemeyecek kadar zor rapidler var. Nehir ya metrelerce yüksekten dökülen çağlayanlarla kesintiye uğrar ya da çok sayıda engelle dalgalı bölgeler oluşur. Geçilmesi çok risklidir.
RAFTİNG SÖZLÜĞÜ
Raft: Nehir geçişleri için imal edilmiş, profesyonel bir rehberin idare ettiği, kürek çekilerek ilerletilen şişme bot
Oar raft: Üzerine iskelet kurulu, sadece iki uzun kürek ile profesyonel nehir rehberi tarafından kontrol edilen bot
Kataraft: Birbirine iskelet ile bağlanmış, iki ayrı bağımsız şişme bölümünden oluşan, zemini olmayan, genellikle kurtarma veya yük taşıma amacıyla bir veya iki rehberin kullandığı araç
White water rafting: Nehirlerin köpüklü sularında, şişme raft botlar ile yapılan spor
Rapid (Çavlan): Nehir eğiminin yükselip, suyun akış hızının arttığı köpüklü yerlere verilen isim
Hole: Nehir yatağında, büyük bir engelin arkasında oluşan büyük devinim.